pivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_medium
  • Pivovar
    • Denník pivkára
  • Pivo Vŕšky
  • Čapujeme
  • Varíme
  • Kontakt
    • Rezervácia
    • Bowling
0

€0.00

Kde kúpite naše pivo?
✕

Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové. Rozoznáte rôzne druhy piva?

9. septembra 2020
Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové: ilustrácia

Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové.

Moderné technológie si prirodzene prerazili cestu aj do pivovarníctva a pivo sa najčastejšie upravuje filtrovaním a pasterizáciou. Tieto úpravy majú samozrejme vplyv na jeho chuť, vôňu, ale aj kvalitu. Mnohé, najmä menšie remeselné pivovary sa aj dnes snažia zachovávať tradičné postupy výrobného procesu a vyrábajú nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové pivá. Ako sa k vám dostane nefiltrované, nepasterizované pivo a prečo je kvasinkové najzdravšie?

Nepasterizované pivo

V mnohých prevádzkach vám dnes okrem bežného čapáku ponúknu aj nepasterizované pivo z tanku. Samotný proces pasterizácie, ako už napovedá jeho názov, vymyslel francúzsky vedec Louis Pasteur v roku 1864. Pôvodne chcel zabrániť skyslaniu vína, no technika sa veľmi rýchlo ujala aj v pivovarníctve. V princípe ide o zabitie mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie potravín, pomocou tepla.

V prípade piva dochádza k pasterizácii tesne pred stlačením do suda alebo fľašiek. Pivo sa zahreje na vysokú teplotu, čím dochádza k spomaleniu až úplnému zabrzdeniu živých procesov, ktoré v pivu prebiehali. Ak sa pivo plní do sudov, prebieha tzv. blesková pasterizácia, kedy sa pivo zahrieva približne na teplotu 72 °C na dobu 30 až 60 sekúnd. Ak sa plní do fľašiek, využíva sa tzv. tunelová pasterizácia, ktorá trvá od 10 do 20 minút a pivo sa zahrieva len na 60 °C. Hlavnou výhodou pasterizácie je predĺženie trvanlivosti piva, no za cenu, že sa v ňom nezachovajú žiadne živé procesy.

 

Nefiltrované pivo

Filtrovanie je ďalším procesom, ktoré predlžujú trvanlivosť piva. Nefiltrované pivá majú zvyčajne mierne zakalenú farbu, no bohatšiu a plnšiu chuť, čo pivolabužníci určite ocenia. Filtrované pivá sú naopak priezračné a krištáľovo číre, pretože sú z nich odstránené zbytkové kvasinky, kaly a ďalšie mikročastice, ktoré pivu dodávajú jeho špecifickú chuť. Silné nefiltrované pivo je dokonca podľa vedcov zdravým probiotikom.

 

Kvasinkové pivo

Zatiaľ čo pri filtrácii a pasterizácii je jednoznačne definované, o aký proces sa jedná a akému účelu slúži, definovať kvasinkové pivo je o niečo komplikovanejšie. Kvasinkové alebo kvasnicové je totiž každé pivo, ktoré obsahuje kvasnice. To znamená, že môže prejsť aj filtráciou aj pasterizáciou, ak doň boli pred plnením pridané kvasinky.

Pivo z domácich remeselných pivovarov, akým je aj Prvý zvolenský pivovar, je prirodzene kvasinkové, keďže nie je pasterizované ani filtrované. Kvasinky dodávajú pivu špecifickú chuť a zdraviu prospešné látky. Obsahujú veľa proteínov, vitamínov skupiny B a priaznivo pôsobia aj na tráviaci trakt.

Ak uprednostníte pivko z menších poctivých pivovarov, potešíte nie len svoje chuťové poháriky, ale prospejete aj svojmu zdraviu. Ak ste skôr tradičný pivkár či pivkárka, skúste niekedy zaexperimentovať a vyskúšať plnú poctivú chuť Piva Vŕšky v Prvom zvolenskom pivovare.

Zdieľajte:
48

Ďalšie príspevky z denníka pivkára

6. septembra 2022

2. Výročie otvorenia Prvého zvolenského pivovaru


Prečítajte si viac
Stačí jedno pivko denne: ilustrácia

Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne

5. septembra 2020

Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne


Prečítajte si viac
Príbeh piva: ilustrácia, pivovar.

Príbeh piva: od pravekých roľníkov až ku mníchom v kláštoroch

1. septembra 2020

Príbeh piva: od pravekých roľníkov až ku mníchom v kláštoroch


Prečítajte si viac

Najnovšie z denníka pivkára

  • 2. Výročie otvorenia Prvého zvolenského pivovaru 6. septembra 2022
  • Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové. Rozoznáte rôzne druhy piva? 9. septembra 2020
  • Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne 5. septembra 2020
PRVÝ ZVOLENSKÝ PIVOVAR

Pivovar
Pivo Vŕšky
Čapujeme
Varíme
Kde kúpite naše pivo

KONTAKTUJTE NÁS

pivovar@vrskyzvolen.sk
0948 203 953 (pivovar, reštaurácia, bowling)
0918 450 169 (spoločenské a firemné akcie)

SLEDUJTE NÁS

KONTAKT

© Prvý Zvolenský Pivovar - Pivo Vŕšky. Všetky práva vyhradené. Created by NoPrint | Beevam
Kde kúpite naše pivo?
0

€0.00

✕

Prihlásenie

Stratili ste heslo?

Táto webstránka používa súbory cookies

Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Cookies a Spracúvaní osobných údajov.

Využitie súborov cookies

Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Spracúvaní osobných údajov a využitiu súborov cookies.

Aké cookies používame?

• Povinné (Nevyhnutné cookies)

Účelom spracúvania je prenos alebo uľahčenie prenosu správy prostredníctvom siete, alebo ak je to bezpodmienečne potrebné na poskytovanie služby informačnej spoločnosti, ktorú výslovne požaduje užívateľ.

Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. c) Nariadenia – plnenie zákonnej povinnosti - zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov

• Štatistické (Analytické a štatistické cookies)

Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.

Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia – súhlas dotknutej osoby

Nastavenie alebo odstránenie Cookies

Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

Povinné (Nevyhnutné cookies)

Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.

Štatistické (Analytické a štatistické cookies)

Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.