pivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_mediumpivovar-vrsky logo_medium
  • Pivovar
  • Pivo Vŕšky
  • Čapujeme
  • Varíme
    • Obedové menu
    • Pizza & pivo express
  • Bowling
  • Denník pivkára
  • Kontakt
    • Rezervácia
Betheme
Beer Awards
2019

Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové. Rozoznáte rôzne druhy piva?

9. septembra 2020
Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové: ilustrácia

Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové.

Moderné technológie si prirodzene prerazili cestu aj do pivovarníctva a pivo sa najčastejšie upravuje filtrovaním a pasterizáciou. Tieto úpravy majú samozrejme vplyv na jeho chuť, vôňu, ale aj kvalitu. Mnohé, najmä menšie remeselné pivovary sa aj dnes snažia zachovávať tradičné postupy výrobného procesu a vyrábajú nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové pivá. Ako sa k vám dostane nefiltrované, nepasterizované pivo a prečo je kvasinkové najzdravšie?

Nepasterizované pivo

V mnohých prevádzkach vám dnes okrem bežného čapáku ponúknu aj nepasterizované pivo z tanku. Samotný proces pasterizácie, ako už napovedá jeho názov, vymyslel francúzsky vedec Louis Pasteur v roku 1864. Pôvodne chcel zabrániť skyslaniu vína, no technika sa veľmi rýchlo ujala aj v pivovarníctve. V princípe ide o zabitie mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie potravín, pomocou tepla.

V prípade piva dochádza k pasterizácii tesne pred stlačením do suda alebo fľašiek. Pivo sa zahreje na vysokú teplotu, čím dochádza k spomaleniu až úplnému zabrzdeniu živých procesov, ktoré v pivu prebiehali. Ak sa pivo plní do sudov, prebieha tzv. blesková pasterizácia, kedy sa pivo zahrieva približne na teplotu 72 °C na dobu 30 až 60 sekúnd. Ak sa plní do fľašiek, využíva sa tzv. tunelová pasterizácia, ktorá trvá od 10 do 20 minút a pivo sa zahrieva len na 60 °C. Hlavnou výhodou pasterizácie je predĺženie trvanlivosti piva, no za cenu, že sa v ňom nezachovajú žiadne živé procesy.

 

Nefiltrované pivo

Filtrovanie je ďalším procesom, ktoré predlžujú trvanlivosť piva. Nefiltrované pivá majú zvyčajne mierne zakalenú farbu, no bohatšiu a plnšiu chuť, čo pivolabužníci určite ocenia. Filtrované pivá sú naopak priezračné a krištáľovo číre, pretože sú z nich odstránené zbytkové kvasinky, kaly a ďalšie mikročastice, ktoré pivu dodávajú jeho špecifickú chuť. Silné nefiltrované pivo je dokonca podľa vedcov zdravým probiotikom.

 

Kvasinkové pivo

Zatiaľ čo pri filtrácii a pasterizácii je jednoznačne definované, o aký proces sa jedná a akému účelu slúži, definovať kvasinkové pivo je o niečo komplikovanejšie. Kvasinkové alebo kvasnicové je totiž každé pivo, ktoré obsahuje kvasnice. To znamená, že môže prejsť aj filtráciou aj pasterizáciou, ak doň boli pred plnením pridané kvasinky.

Pivo z domácich remeselných pivovarov, akým je aj Prvý zvolenský pivovar, je prirodzene kvasinkové, keďže nie je pasterizované ani filtrované. Kvasinky dodávajú pivu špecifickú chuť a zdraviu prospešné látky. Obsahujú veľa proteínov, vitamínov skupiny B a priaznivo pôsobia aj na tráviaci trakt.

Ak uprednostníte pivko z menších poctivých pivovarov, potešíte nie len svoje chuťové poháriky, ale prospejete aj svojmu zdraviu. Ak ste skôr tradičný pivkár či pivkárka, skúste niekedy zaexperimentovať a vyskúšať plnú poctivú chuť Piva Vŕšky v Prvom zvolenskom pivovare.

Zdieľajte:
47

Ďalšie príspevky z denníka pivkára

Stačí jedno pivko denne: ilustrácia

Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne

5. septembra 2020

Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne


Prečítajte si viac
Príbeh piva: ilustrácia, pivovar.

Príbeh piva: od pravekých roľníkov až ku mníchom v kláštoroch

1. septembra 2020

Príbeh piva: od pravekých roľníkov až ku mníchom v kláštoroch


Prečítajte si viac

Najnovšie z denníka pivkára

  • Nepasterizované, nefiltrované, kvasinkové. Rozoznáte rôzne druhy piva? 9. septembra 2020
  • Predĺžte si život príjemne – stačí jedno pivko denne 5. septembra 2020
  • Príbeh piva: od pravekých roľníkov až ku mníchom v kláštoroch 1. septembra 2020
PRVÝ ZVOLENSKÝ PIVOVAR

Pivovar
Pivo Vŕšky
Čapujeme
Varíme

KONTAKTUJTE NÁS

pivovar@vrskyzvolen.sk
045/524 91 91

KONTAKT

SLEDUJTE NÁS

© Prvý Zvolenský Pivovar - Pivo Vŕšky. Všetky práva vyhradené. Created by NoPrint | Beevam
Táto stránka používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu webu. Prehliadaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s ich využívaním. OkOchrana osobných údajov